Keittomatkoja ympäri maailmaa

Roderick Dixonin keittokirjapokkari 500 parasta keittoa on pitkään ollut suosikkioppaani nopaisiin ja maukkaisiin ruokahetkiin. Pokkari on lyhennetty painos kirjasta 1000 parasta keittoa. Samalta tekijältä on näemmä myös julkaistu mm. Afrikkalainen keittokija ja kustantajan sivuilla kerrotaan, että keittokirjailija Dixon "on kotoisin Englannista. Hän on asunut pitkään paitsi Suomessa niin myös Afrikassa."

Jääkaapissa puolen kilon pussi luomuporkkanoita houkutteli porkkanakeitolle. Niinpä nappasin Dixonin käteeni, P niin kuin porkkana: brasilialainen porkkanakeitto.

Ja pitihän sitä tietenkin vähän muunnella sillä, mitä kaapista löytyi. Alkuperisestä ohjeesta saa alkukeitoksi sopivan ohuen keiton. Oma muunnelmani on pääruuaksi käypä.


  • kuori ja viipaloi sentin palasiksi puoli kiloa porkkanoita
  • 1 pieni sipuli ja 2 shalottisipulia kuutioituna kuivaan pannuun paahtumaan
  • käännellään hetki, samalla kuori 3-6 valkosipulin kynttä
  • loraus oliiviöljyä pannuun, valkosipulit mukaan, kääntele ja paahda
  • porkkanaviipaleet mukaan pannuun
  • litra vettä tulille
  • anna sipulien ja porkkanoiden paahtua ja hautua pannulla kunnes vesi kiehuu
  • veteen puoli teelusikallista suolaa ja 10 valkopippuria
  • kun vesi kiehuu, lisää sipulit ja porkkanat
  • anna muhia kypsiksi, ei muussiksi
  • muussaus sauvasekoittimella
  • kaapissani oli puolikas purkki sipulisekoitus Créme Bonjouria, lisäsin sen ja ruokalusikallisen Maizenaa, kiehautus

Kaapissa oli grahampaahtoleivän jämä. Leikkasin kuutioiksi ja kääntelin pannulla öljyn sekä yrttimausteiden kanssa. Persiljasilppua ja raastettua parmesania (tai kovaa lampaanmaitojuustoa) vielä joukkoon. Ja siinä se.

Vahingossa en muistanut ottaa ennen sauvasekoittimella muussausta valkopippureita pois, vaikka olin niin miettinyt ennalta. Jäivät joukkoon, rouhiutuivat ja olikin hyvä juttu. En käytä koskaan valmiiksi jauhettua valkopippuria. Se maistuu suussani tosi pahalta. Rouhin aina kokonaisista tai käytän kokonaisia. Suosittelen tarkkailemaan eroa, saattaa olla makuasia, mutta saattaa olla myös keittiökemiaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys