Piirasruokaa ilman gluteiinia ja laktoosia

Kevään työmatkalla poikkesin kirjakauppaan. Muista kaupoista en tykkää, mutta kirjakaupoissa on hauskaa nuuskia löytöjä. Alehyllystä osui käsiin tanskalainen modernisoitu pohjoismainen ruokavalio, Trina Hahnemannin terveellisen ja nautinnollisen ruuan keittokirja, jonka serkkuni oli suomentanut. Kotiutukseen. Aivan mainio opus.

Pienellä säädöllä kokkailin eilen työkamujen avustuksella kaksi maistuvaa piirasta. Trinan keittokirjassa leivotaan vehnä-ruiskuoreen. Minä laittelin pelkkää vaaleaa gluteiinitonta jauhoa. Kirjan ohje oli väsätty vain purjolle. Versioin sen lisäksi myös parsakaalille. Hyvin pelitti. Voitelin vuuan ja jauhotuksen sijaan hömsöttelin sesaminsiemenillä. Ei kannata hämmentyä gluteiinittoman taikinan katkeilusta, sen saa mainiosti töpöteltyä vuokaan ja lopputulos ei ole mureneva.

Siis näin resepti menee pienesti säätäen (maitotuotteet laktoosittomia, jauhot gluteiinittomia):
150 g jauhoja
1 tl suolaa
75 g voita tai öljyä
125 g rahkaa

Jauho-suola-seokseen nypitään voi ja rahka sekoitetaan joukkoon. Annetaan vetäytyä viileässä hetki.

Täyte:
Parsakaalitäytteeseen pilko parsakaali aikamoisen pieniksi, paahda pannulla hetki ja höyrytä hetki kannen alla, sama juttu purjon kanssa, muista pestä purjo huolella

Taikina kaulitaan ohueksi ja vuorataan voideltu ja sesamoitu vuoka taikinalla, vihanneksen vuokaan, päälle fetajuusto ja lopuksi täyte, jossa on:

4 munaa
150 g rahkaa
1 rkl timjamisilppua
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Paistetaan 180° noin 30 min.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys