Kesäpihalta hellejuomaan

Erilaiset makuvedet, jääteet ja yrttijuomat ovat ällistyttävän kalliita, litrahinta helposti 6 euron tienoilla. Valmistus on kotioloissa helppoa ja hauskaa. Kotipihalta tai muualta luonnosta löytyy lukuisia kesäiseen yrttijuomaan kelpaavia kukkia ja muita kasveja.

Kotilieden kokoama luettelo auttaa alkuun. Kirjojakin löytyy, esimerkiksi loistava Toivo Rautavaaran Mihin kasvimme kelpaavat.

Virkistysjuoman valmistus menee näin:
  • kerää sopivia kasveja, nuoria (ei kuihtumassa olevia), kuivia ja puhtaita (ravistele näkyvät ötökät pois), erilaiset mintut ovat mainio perusyrtti tähän juomaan
  • upota hetkeksi kylmään veteen (piilossa olevat ötökät nousevat pintaan)
  • kiehauta vesi ja kaada kasvien päälle, anna hautua ja viilentyä
  • jos käytät myös teetä, pidä teepussi tai siivilä vain 2-3 minuuttia kuumassa vedessä
  • hauteeseen voi lisätä sitruunaa ja inkivääriä, mutta niitä kannattaa laittaa mukaan erityisesti siivilöinnin jälkeen jäähdytysvaiheessa (luomulaatua, pestyinä, ohueksi viipaloituina ja molemmat voi myös syödä)
  • muutama eukalyptyspastilli tai eukalyptusöljy tekee juomalle hyvää
  • jos haluaa makeuttaa, kädenlämpöiseen hauteeseen voi lisätä hunajaa
  • kun haude on jäähtynyt, se siivilöidään ja siirretään peitetyssä kannussa jääkaappiin, mukaan viipaloitua sitruunaa, inkivääriä, omenaa, limettiä tms. maun mukaan
Tänään kuvassa oleva seos sisälsi valkoapilan kukkia, humalan käpyjä, nuoria mustaherukan lehtiä, pari mustaherukan kypsää terttua, horsman kukkia (pihallamme kasvaa erikoisia valkoisia horsmia), viherminttua, ruusun terälehtiä, sitruunaa ja inkivääriä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Eliksiiriä Arvo Ylpön tapaan