Vikkelä keitto, jännä öljy ja paahdettuja siemeniä

Kohtasin Itävallassa Steirmarkissa ensimmäisen kerran kurpitsansiemenöljyn, jota sikäläiset käyttivät salaattiöljynä. Sitä syvän vihreää herkkua saa nyt myös Suomesta. Ei kannata pelästyä öljyn hintaa. Öljy on riittoisaa, sillä sen maku on syvä ja pähkinäinen. Itävaltalaiset mainitsivat kurpitsansiemnöljyä arvostettavan paitsi maun myös terveellisyyden vuoksi.

Työntäyteisenä päivänä ei ollut pitkiä aikoja lounaan valmistukseen. Tällä ohjeella maukas lounaskeitto vähällä vaivalla:

kattila tulille ja suunilleen 7 dl vettä kiehumaan
huomaa, että ei suolaa veteen!
lehtiselleri paloiteltuna joukkoon
ohuiksi viipaleiksi pilkottu palsternakka perään
keiton kypsyessä paahdetaan  3 rkl hampunsiemeniä kuivalla valurautapannulla, varovaisuutta paahtamistyössä
parmesanin voi raastaa valmiiksi
vihanneksia ei keitetä ylikypsiksi, kun ovat kohtalaisesti kiehuneet, hurautetaan muussiksi sauvasekoittimella
mausteeksi suolan sijaan pieni loraus kurpitsansiemenöljyä sekä tummaa balsamicoa
keitto kulhoon, pinnalle paahdettuja siemeniä, parmesanraastetta, pieni ripaus yrttisuolaa ja pippurirouhetta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys